Boxermentés logo

Gazdira váró boxerekGazdira váró boxerek Gazdira váró boxer keverékekGazdira váró boxer keverékek Elveszett/talált boxerekElveszett/talált boxerek Gazdira találtakGazdira találtak In memoriamIn memoriam

(W)ebnapló(W)ebnapló Tudnivalók a boxerrőlTudnivalók a boxerről Hírek a gazdiktólHírek a gazdiktól LetöltésLetöltés LinkekLinkek

Információ önkénteseknekInformáció önkénteseknek

Mit jelent a virtuális örökbefogadás?Mit jelent a virtuális örökbefogadás?

Számlaszám és adószám

Mit adományozzak?Mit adományozzak?
FőoldalFőoldal RólunkRólunk ElérhetőségeinkElérhetőségeink Hogyan segíthet?Hogyan segíthet? Örökbefogadási és leadási tudnivalókÖrökbefogadási és leadási tudnivalók TámogatóinkTámogatóink

Kegyeleti állathamvasztás
2013.01.09.
„Megszületünk, élünk, meghalunk.”

Amit egy kisállat szeretete tud adni, az a boldogság, amit a velük eltöltött idő alatt érzünk semmivel sem összehasonlítható érzés. Ezekre a vidám percekre gondolunk akkor, amikor felelősen magunkhoz veszünk egy TÁRSállatot. Mikor egy állati családtagot választunk, nem gondolunk arra, hogy mennyit él, milyen hosszú időt tölthetünk el együtt, mennyi közös élményt szerezhetünk, melyre egyszer majd könnyes szemmel gondolunk vissza mosolyt csalva arcunkra.

De bármennyire is elzárkózunk tudat alatt a megváltozhatatlantól, azonban az idő szalad, törvényszerű, és az élet rendje, hogy imádott kedvencünket egyszer elveszítjük. A „szerencsésebbek” felkészülhetnek és elbúcsúzhatnak, de vannak olyanok, akiket váratlanul ér a felfoghatatlan veszteség.

Az elvesztés súlyos, felfoghatatlan és feldolgozhatatlan traumát okoz, hiszen családtagként szeretjük, gondozzuk őket. Kedvencünk elvesztése űrt hagy bennünk, ez a gyász természetes velejárója. Az elvesztés pillanataiban az őrült fájdalom eltompítja érzékeinket és az üresség szinte bénító. Ahogy az embereknél, úgy a kisállatoknál is még ebben a helyzetben is döntéseket kell meghoznunk. Abban biztosak vagyunk, hogy a lelkük már egy másik, egy szebb helyen van, ahogy mi állatbolondok mondjuk, odaát jár már a Szivárványhídon túl. De döntenünk kell az itt maradt kis testéről is.

Mi NOÉsok, akik nem csak a saját kedvenceinket imádjuk, óvjuk és féltjük, sajnos sokkal gyakrabban kell szembesülnünk ezekkel az érzésekkel. Nem tudunk különbséget tenni saját és Noés állat között. Szeretjük őket, ha betegek gyógyítjuk, és amikor eljön az idő, átkísérjük őket a Szivárványhídon. Simogatjuk, öleljük őket az utolsó pillanatokban, ugyanúgy, ahogy tesszük ezt a sajátjainkkal is. Hiszen életükben is a mi családunk tagjai voltak, akikért felelősséggel tartozunk minden pillanatban. És bármennyire hisszük haláluk után a test csak egy itt felejtett tárgy és ők már vidáman játszanak az égi falkánkban, mégsem mindegy mi történik vele.
A jogszabályok szigorú előírásai eddig megkötötték a kezünket és fájó szívvel, de el kellett engedi védenceink élettelen testét, a szigorú szabályok szerinti megsemmisítésre. Senkinek nem kívánom, hogy megtapasztalja milyen érzés a könnyeinktől átitatott élettelen kistestet ott hagyni a hideg állatorvosi vizsgálóasztalon, vagy látni, ahogy egy erre használatos zsákban elszállítják és reménykedni az ismeretlenben, hogy a minimális tiszteletet megkapják még megsemmisítés előtt.

Saját kedvencünk elvesztésekor ma már több alternatíva is lehetséges, hogy a tragédia bekövetkezése után mi történjen szerettünk testével. Sokan még mindig ragaszkodna a házi temetéshez, mely ugyan nem teljesen legális, de a hatóságok szemet hunynak felette. Választhatunk a központi megsemmisítés mellett, ebben segítségünkre lehet állatorvosunk. Az ország több pontján üzemelnek kisállat temetők, melyek szolgáltatásainak csak a pénztárcánk lehetősége szab határt. És lehetőség van elhamvasztatni őt, ezzel biztosítani a testének a végtisztességet.

Mi NOÉsok saját kis szeretteink esetében általában a hamvasztás mellett döntünk. És évek óta áhítozunk arról, hogy egyszer ez az állatotthon védenceinek is elérhető legyen. Hatalmas megnyugvás, hogy mostantól ez lehetséges a NOÉ Állatotthon területén létesített kegyeleti kisállat-hamvasztóban. Ha rajtunk múlna, örökké üresen állna, de sajnos az élet ennél kegyetlenebb …

A NOÉ Állatotthonban működő hamvasztó mostantól elérhető bárki számára, aki szeretné a kedvencének ilyen módon megadni a végtisztességet. Segítséget nyújt abban, hogy méltón, emlékét megőrizve tudjunk elbúcsúzni attól, akit évek óta szinte mindennél jobban szeretünk.
A hamvasztás elérhető bármely családtagként kezelt házikedvencnek, legyen az kutya, cica, nyuszi, rágcsáló, madár vagy hüllő. A hamvasztás a NOÉ Állatotthon területén lévő krematóriumban zajlik nyugodt körülmények között, diszkrét környezetben, és nagyjából 1 - 2 órát tart. A hamvasztás akár megvárható, a hamvakat egy urnában megkapja a gazdi, hogy méltó helyen és módon őrizhesse kedvence emlékét. De kedvencünk testének vagy hamvainak szállítása is megoldható.

Tudjuk, akinek még nem „aktuális” az szinte elzárkózik ezektől a soroktól, ez így természetes. De a baj soha nem szól előre. A kegyeleti kisállat-hamvasztó szomorú szükség esetén elérhető a NOÉ Állatotthon honlapján keresztül (noeallatotthon.hu) vagy az önálló kedvenchamvaszto.hu oldalon.

Furcsa ilyet leírni, de mi NOÉsok ezt az alternatívát ajánljuk, mert a hamvasztó kezelője maga is hatalmas állatbarát, aki átérzi veszteségünket és pontosan tudja, ebben a helyzetben min megyünk keresztül. Korrekt és tisztességes, nem él vissza kiszolgáltatott lelki állapotunkkal.

Azt kívánjuk, ezek a sorok soha ne legyenek aktuálisak, de nekünk állattartóknak ez teljesen lehetetlen. Ha felmerül a szükség, forduljon hozzájuk bizalommal: kedvenchamvaszto.hu.


Megosztom a Facebookon