Boxermentés logo

Gazdira váró boxerekGazdira váró boxerek Gazdira váró boxer keverékekGazdira váró boxer keverékek Elveszett/talált boxerekElveszett/talált boxerek Gazdira találtakGazdira találtak In memoriamIn memoriam

(W)ebnapló(W)ebnapló Tudnivalók a boxerrőlTudnivalók a boxerről Hírek a gazdiktólHírek a gazdiktól LetöltésLetöltés LinkekLinkek

Információ önkénteseknekInformáció önkénteseknek

Mit jelent a virtuális örökbefogadás?Mit jelent a virtuális örökbefogadás?

Számlaszám és adószám

Mit adományozzak?Mit adományozzak?
FőoldalFőoldal RólunkRólunk ElérhetőségeinkElérhetőségeink Hogyan segíthet?Hogyan segíthet? Örökbefogadási és leadási tudnivalókÖrökbefogadási és leadási tudnivalók TámogatóinkTámogatóink

Férgek a bőr alatt – egy betegség, amit komolyan kell venni
2013.08.29.
"Bármilyen jó legyen is az állatorvosod, a kutyádat Te ismered legjobban.
Te veszed észre először, ha megváltozik a viselkedése, ha különleges tüneteket produkál.

Így történt ez a nyár derekán, amikor arra lettünk figyelmesek, hogy fehér boxerünk egyre többet, egyre kitartóbban, és egyre vehemensebben vakarózik. Bőre alatt kisebb-nagyobb csomók keletkeztek, majd néhány nap alatt eltűntek, vagy elvándoroltak.Elvittük az állatorvoshoz, aki először étel, vagy pollenallergiára gyanakodott, ennek megfelelően kezelte a kutyánkat. A kezelés ellenére a bőrviszketés odáig fajult, hogy boxerünk akrobatikus képességei révén szó szerint sebesre rágta a hátsófelét.

A történet lezáródni látszott, amikor egy kb. 10 cm-es orsóférget húzunk ki a lábából, legalább is a labor így azonosította.


(A képen egy talált angol bulldog herezacskójában talált bőrféreg látható. - A szerk.)

Rögtön megkapta a megfelelő féreghajtót, mi pedig megnyugodtunk, hogy most már a gyógyulás útjára lépett.

Csakhogy a vakarózás nem múlt el, sőt egyre kétségbeesettebben dörgölte magát mindenhez, és egyre nagyobb sebeket ejtett a bőrén.Igyekeztünk az interneten információkat gyűjteni a tünetek alapján, de semmi használhatót nem találtunk egészen addig, amíg az egyik állatvédő szervezet meg nem osztott egy érdekes cikket a Facebookon. Az írásban szereplő parazita fertőzés tünetei kísértetiesen kutyánk titokzatos betegségéhez. Bőrpír, viszketegség, korpásodás, bőr elszíneződés, bőr alatti duzzanatok. Mintha csak ekcéma, allergia, vagy bőrdaganat lenne.

Bár régóta kutyások vagyunk, de eddig nem hallottunk a bőrférgességről (Dirofilaria Repens). Meg is lepődtünk azon, hogy a felmérések szerint hazánkban a kutyák 18-20%-a fertőzött, és ez a szám évről-évre emelkedik. A bőrférgességet a féreglárvákkal fertőzött szúnyogok terjesztik. A bőrférgek a bőr alatti kötőszövetben élősködnek, a kifejlett példányok a horrorfilmbe illő 18-25 cm-es hosszúságot is elérhetik.Egy fertőzött kutya vérében hemzsegnek a mikroszkopikus méretű lárvák. Ráadásul ezek, a szúnyogok közvetítésével bejuthatnak más kedvenceinkbe, például a macskák, vagy a vadászgörények testébe, de az embert is megfertőzhetik.
Szerencsére az emberben nem képes szaporodni a parazita, de találtak már betokozódott férget a szemhéj bőrében, mellhártyában, tüdőben.

A cikkből az is kiderült, hogy egyszerű vérvétel (Knott teszt) segítségével könnyen diagnosztizálható a betegség. Ha a fenti tüneteket tapasztaljátok kutyátokon, vagy más kedvenceteken, érdemes elvégeztetni.

A cikk elolvasása után újra elvittük a kutyánkat az állatorvoshoz vérvételre. A Knott teszt erősen pozitív lett. Noha már volt diagnózis, a neheze még csak ezután következett.

Stronghold folyadékkal kezdtük a terápiát. Az állatpatikában kiszolgáló állatorvos megjegyezte, hogy fölösleges kezelni ezt a betegséget, mert nem okoz életveszélyes elváltozást a kutyában. Valóban, nem hal bele a kutya a bőrférgességbe, viszont hosszú éveken keresztül kezelik soha el nem múló allergiáját szteroidokkal (ezek hosszútávon komoly egészségkárosodást okozhatnak), méregdrága hipoallergén tápokkal, miközben tovább vakarózik rendületlenül.

Az talán elég indok lehet, hogy házi kedvencünk fertőzni fog valahányszor egy szúnyog megcsapolja a vérét, magyarán egyre több fertőzött szúnyog terjeszti tovább a betegséget.

A jó tanács ellenére megvettük a Strongholdot, ami a parazita felnőtt (lárvatermelő) egyedeinek életképességét csökkenti, illetve ha még nem fertőzött a kutya, a megelőzésre is alkalmas.
Két hónapon keresztül alkalmaztuk a szert, majd újabb Knott teszttel kiderült, hogy a helyzet semmit nem javult.

A dirofilária (lárvák) elpusztítására az állatorvos a Milbemax tablettát javasolta. A gyógyszer adagolása öt napon keresztül, napi 2x1 tabletta volt.
Tudtuk, hogy a hatóanyag rohamtempóban fogja elpusztítani a vérben lévő lárvákat, és ez a kutyánál trombózishoz és sokkos állapothoz is vezethet.
Az első tabletta beadása után pár perccel boxerünk szó szerint összecsuklott, habzott a szája, maga alá vizelt és nem reagált semmilyen külső ingerre. Kétségbeesetten rohantunk vele az állatorvoshoz, aki szteroid injekciót adott neki, amitől hamarosan jobban lett, de egy ideig még kábultan szédelgett.

Megbeszéltük, hogy a tablettákat megfelezve, négy részletben kapja meg, így kerüljük el, hogy nagy mennyiségű elpusztult lárva zárja el az ereket. A rémisztő tünetek ezután teljesen megszűntek. A Milbemax kezelés ideje alatt a kutya mozgatását minimálisra kellett csökkentenünk a trombózisveszély miatt.

Egy hónappal ezután az újabb Knott teszt már negatív lett. A vakarózás és a bőrrágcsálás is teljesen megszűnt. A Strongholdot azóta is folyamatosan használjuk főleg azért, hogy a bőr alatt betokozódott férgek élettartamát tovább csökkentse. Meg lehet kísérelni az eltávolításukat sebészeti úton is.
Néhány hónap múlva újra elvégeztetjük a Knott tesztet, ha az is negatív lesz, már csak az újrafertőződés megelőzése lesz a cél. Ez sokkal egyszerűbb, mint a betegség kezelése. Mindössze annyit kell tennünk, hogy megvédjük kedvenceinket a vérszívók támadásától az erre a célra kifejlesztett nyakörvekkel, rácsöppentő oldatokkal.


Érdemes évente egyszer elvégeztetni a Knott tesztet is.


A megelőzés nemcsak a bőrférget tartja távol a kutyánktól, hanem a szintén szúnyogok által közvetített, súlyos betegséget okozó szívférget (Dirofilaria Immitis) is.

Egy kis odafigyeléssel megóvhatjuk kedvenceinket. "

Joan Miro


Megosztom a Facebookon