Boxermentés logo

Gazdira váró boxerekGazdira váró boxerek Gazdira váró boxer keverékekGazdira váró boxer keverékek Elveszett/talált boxerekElveszett/talált boxerek Gazdira találtakGazdira találtak In memoriamIn memoriam

(W)ebnapló(W)ebnapló Tudnivalók a boxerrőlTudnivalók a boxerről Hírek a gazdiktólHírek a gazdiktól LetöltésLetöltés LinkekLinkek

Információ önkénteseknekInformáció önkénteseknek

Mit jelent a virtuális örökbefogadás?Mit jelent a virtuális örökbefogadás?

Számlaszám és adószám

Mit adományozzak?Mit adományozzak?
FőoldalFőoldal RólunkRólunk ElérhetőségeinkElérhetőségeink Hogyan segíthet?Hogyan segíthet? Örökbefogadási és leadási tudnivalókÖrökbefogadási és leadási tudnivalók TámogatóinkTámogatóink

Olcsó húsnak, híg a leve....
2012.07.31.
Olcsó húsnak, híg a leve...tartja a régi mondás, ami erre a cikkünkre 100%-osan igaz lesz. A minap egy boxeres ismerősöm megosztott egy hirdetési portálon lelt posztot, ahol német boxer kölyköket árulnak 35.000 Ft-ért.A kép már rögtön felkeltette az érdeklődésemet, hiszen fekete és fekete-fehér pöttyös(!!!), hosszúorrú kölyökkutyákat árult a hölgy. Több se kellett nekem, emailcím másolása, régóta nem használt email fiók újraaktiválása és jöhetett a levélváltás, amiből csak a legfontosabbakat emelném ki:

1. papírjai (törzskönyv) nincsenek a kölyköknek csak az oltási kiskönyvük, benne 1 darab oltással (!!!)

2. elcserélhetőek tüzelőanyagra, gyerekruhára, műszaki dolgokra („hasznos holmira cserélhető élőlény”..remek )

Akkor térjünk rá erre a pár dologra, amiket bemásoltam.
Ha az ember kutyát szeretne vásárolni (bár, mint láthatjátok nálunk is, a fajtamentő szervezetek tele vannak szebbnél szebb fajtatiszta kutyákkal, igaz felnőttek… de például a boxer sosem nő fel igazán :D), akkor ezekre a dolgokra mindenképpen figyeljen, hiszen ahogyan a címben is utaltam rá olcsó húsnak híg a leve. Lehet, hogy megveszi az ember olcsón a kutyát, de senki sem biztosít minket arról, hogy biztosan boxerek lesznek, ha felnőnek és az sem biztos (sőt), hogy nem lesznek betegek már rögtön azután, hogy hazavittük a kölyköt.
Egy szaporítónál nincsenek semmire sem szűrve a szülők, előfordulhat, hogy még oltva sincsenek, hiszen anélkül is tud szülni a szuka, a lényeg,hogy minél kevesebb pénzbefektetéssel minél többet hozzon a konyhára. Tehát a picik semmiféle alapimmunizáltsággal nem rendelkezve lépnek a nagybetűs ÉLETbe.
Mit érdemes tudni a boxerről? (ha már a cikk egy fekete-fehér pöttyös, hosszúorrú boxernek kikiáltott kutyacsalád miatt született)

A boxer hivatalos színe a sárga, valamint a csíkos. A sárga színnek különböző árnyalatai lehetnek a világossárgától egészen a őz vörösig, de a vörösessárga a legkedveltebb. (A maszk fekete.) A csíkos változatok a fentiek szerint sárga alapon sötét vagy fekete csíkozásúak. A fehér jegyeket megengedi a standard. De mi a helyzet a fehér színnel?
Típusos példánynak nem tekinthető, mint ahogy egy sima szőrű uszkár, egy hosszú lábú tacskó és egy bullterrier alkatú agár sem. Attól, hogy fehér még törzskönyvezik őket, de tenyésszemlére és kiállításra nem lehet járni velük. Tehát tenyésztésre nem alkalmas. Fehér boxerünk tehát hiába próbálkozik, soha nem lesz díjnyertes.

Testfelépítése: A boxer egy középtermetű, rövidszőrű, kompakt kutya, rövid kvadratikus(a test egy négyzetbe foglalható) testfelépítéssel és erős csontokkal. Az izomzat száraz, kifejlett és a rövid szőr alól plasztikusan előtűnik. A széles és izmos mellkas könyökmagasságig leér, és a marmagasság felét teszi ki. Az orrhossz és a fejhossz aránya 1:2. Az pofa és a fej térfogata szintén 1:2 aránylik egymáshoz. A boxer feje meghatározza az egész kutya megjelenését. A fang kifejezett kell, hogy legyen, ám nem lehet túl nagy, ráncos. Színében pedig láthatóan el kell, hogy térjen a fej többi részétől. A szemek közti barázda általában határozott, de nem túl mély. A stop jól látható. Az arcorri résznek fele olyan hosszúnak kell lennie, mint a koponya. Az orr hegye valamivel magasabban van az orrnyereg tövénél (kissé „turcsi” az orra). Az alsó állkapocs felfelé görbül, az erősen fejlett felső ajkak rálógnak az alsó ajkakra. Kicsi, vékony fülei magasan tűzöttek és a pofa mellett lógnak. A boxer harapása előreharapás. Csukott szájnál nem látszhatnak a fogak.

Első körben tehát ezek a legfontosabb dolgok, amiket laikusként is figyelhetünk. Boxerelmesként és boxer fajtamentőként is meg tudom érteni, ha valaki kölyök kutyát szeretne, nem felnőttet, és ezért vásárol. De ha már vásárlásra adják a fejüket, akkor kérünk mindenkit,hogy nézzék meg jól, hogy honnan és kitől veszik meg a boxerüket, ne hirtelen felindulásból menjen az első hirdetőhöz(pláne ne ilyen apróhirdetési portálokon szörfözzünk ez ügyben első körben), hanem járjanak utána a dolgoknak, látogassanak el akár több helyre is és megfontoltan döntsenek, hiszen jó esetben 10-12évre választanak maguknak társat.

Ha pedig úgy gondolják, hogy szívesebben fogadnának örökbe, akkor a jelenleg gazdára váró közel 50 boxerünk közül biztos találni fognak majd egy olyan szempárt, amibe véglegesen beleszeretnek!borsó

Megosztom a Facebookon