Boxermentés logo

Gazdira váró boxerekGazdira váró boxerek Gazdira váró boxer keverékekGazdira váró boxer keverékek Elveszett/talált boxerekElveszett/talált boxerek Gazdira találtakGazdira találtak In memoriamIn memoriam

(W)ebnapló(W)ebnapló Tudnivalók a boxerrőlTudnivalók a boxerről Hírek a gazdiktólHírek a gazdiktól LetöltésLetöltés LinkekLinkek

Információ önkénteseknekInformáció önkénteseknek

Mit jelent a virtuális örökbefogadás?Mit jelent a virtuális örökbefogadás?

Számlaszám és adószám

Mit adományozzak?Mit adományozzak?
FőoldalFőoldal RólunkRólunk ElérhetőségeinkElérhetőségeink Hogyan segíthet?Hogyan segíthet? Örökbefogadási és leadási tudnivalókÖrökbefogadási és leadási tudnivalók TámogatóinkTámogatóink

Kutyáink téli ápolása
2012.02.11.
Téli bőrápolás

Télen az alacsony páratartalom és a hideg szél okozza a legtöbb bőrproblémát, de nem csak nálunk embereknél. A lakásban tartott kutyáknál gyakran előforduló probléma, hogy a kutya bőre kiszárad és hámlani kezd. A problémát a fűtés és így a száraz levegő okozza. Megelőzhető, ha párologtatót, vagy hidratáló krémet használunk.

 Száraz, hideg időben kerüljük a fürdetést, ugyanis ezzel eltávolítjuk kedvencünk bőréről az olajos védőréteget, mely megvédené a kiszáradástól. Ha a fürdés elkerülhetetlen, akkor használjunk zabliszt-alapú sampont, amely segít visszaállítani bőre pH-értékét. Fürdés után pedig kenjük be speciális (kutyáknak való) hidratálóval.

 Keféljük szőrét gyakran, mellyel eltávolítjuk a kócot és egyéb oda nem illő dolgokat.

 Etessük jó minőségű táppal, mely a benne található vitamin-tartalomnak köszönhetően fényessé, ápolttá teszi a szőrét. Kerüljük a "pótétkezéseket" és ne javítsuk fel ételét zsírral vagy olajjal - ha csak állatorvosunk nem javasolja.

Téli talpak ápolása

A havon és a jégen való sétálás bizony fájdalmas élmény lehet kutyusunknak! Ilyenkor nem a hó az igazi bajforrás, hanem amit rászórnak: a só, vagy egyéb csúszásgátló, olvasztó anyag. Miközben kutyusunk sétál a havon, ezek az anyagok beleragadnak a mancsába, és kikezdhetik a lábát, nem beszélve arról, hogy hazaérve kedvencünk lenyalogatja magáról és akár meg is betegedhet. Ezért nagyon fontos, hogy törődjünk kedvencünk mancsaival!

 Minden séta után mossuk meg lábát! Ezzel eltávolítunk minden olyan anyagot, melyek kiszáríthatnák a mancsait. Téli fagyos időben ellenőrizzük az udvarban tartott kutyusok lábát is, főleg ha az egyikre sántít, vagy sűrűn nyalogatja a talpát.

 Hozzuk rendbe a mancsok közötti szőrt, ezzel csökkenthetjük annak kockázatát, hogy túl sok jégkristály és sós-havas anyag ragadjon be a mancsszőrök közé.

 Kenjünk mancskrémet, vagy vazelint az ujjak és talppárnák közé, különösen akkor, ha hosszú sétákra készülünk.
 Ha ebünk lábai érzékenyek, vagy tényleg nagy kint a hó, akkor ne habozzunk, adjunk rá neoprénből készült hócipőt! Először kicsit furcsán fog benne járni, de aztán megszokja, és hamar hozzászokik a kellemes érzéshez.Naponta ellenőrizzük a szabadban tartott kutyák itató edényét, nem fagyott -e be az ivóvízük.

Továbbá a kertben tartott kutyák alá ne tegyünk rongyokat vagy szivacsot. Egyrészt nagy valószínűséggel szétrágja, széttépi temperamentumtól függően, de ha nem, és a házban marad, akkor átvizesedve tüdőgyulladást okozhat. A legjobb megoldás, ha szalmázzuk a kutyaházat, vagy műanyag hőfüggönyt szerelünk a kutyaház bejáratára. Műanyag helyett használhatunk szőnyeg- vagy rongydarabot, de nagy valószínűséggel ezt gyakran kell cserélni.

Gyakori tévhit, hogy a jég és a hó nyalogatása helyettesíti a friss vizet! Ez nem igaz.
A kutyák többsége szereti a havat enni. Ezt ne engedjük, mert mandulagyulladáshoz, esetleg hasmenéshez vezethet.


Megosztom a Facebookon